- Back to Home »
- ម្ហូបខ្មែរ , វិជ្ជាធ្វើម្ហូប »
- មាន់ទឹម
Posted by : Khmer Food
24 August 2015
មាន់ទឹម
គ្រឿងស្នូល៖
មាន់ ៤
សាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំលាយខ្លាញ់ខ្លះៗ ៥០០ក្រាម
សណ្តែកដីលីងដាក់គ្រាប់ទាំងមូល ២ស្លាបព្រា
គ្រាប់ឈូកស្ងោរ ២ស្លាបព្រា
ត្រាវហាន់ដុំប៉ុនៗមេដៃ ២ស្លាបព្រា
ប៉ិគក់ ហាន់សរសៃៗ ២ស្លាបព្រា
ផ្កាចេក ហែកជាសរសៃៗ ២ស្លាបព្រា
ការុតហាន់ល្អិតៗ ២ស្លាបព្រា
ផ្សិតចំបើង ២ស្លាបព្រា
ខ្ទឹមបារាំង ២ស្លាបព្រា
ខ្ទឹមក្រហម ២ស្លាបព្រា
ស្លឹកខ្ទឹម ២ស្លាបព្រា
ម្ទេសប្លោកក្រហម ហាន់ល្អិតៗ ២ស្លាបព្រា
មីសួត្រាំទឹកអោយទន់ហើយកាត់អោយខ្លីៗ ១ចានចង្កើស
ម្សៅឆា ២ស្លាបព្រាកាហ្វេ
ពងមាន់ ៤
ម្រេច ចុងស្លាបព្រាកាហ្វេ
អំបិល ១ស្លាបព្រាកាហ្វេកន្លះ ( ១ស្លាបព្រាកាហ្វេសម្រាប់ប្រលាក់មាន់ កន្លះស្លាបព្រាកាហ្វេសម្រាប់ប្រលាក់សាច់ស្នូល )
ទឹកត្រី ២ស្លាបព្រា
ទឹកឃ្មុំ ២ស្លាបព្រា
ស្រាស ២ស្លាបព្រា
បើចង់អោយមានក្លិនក្រអូប សូមលីងផ្កាច័ន្ទ (ប៉ូចកាក់) មួយផ្កា បុកអោយម៉ដ្ឋដាក់លាយជាមួយគ្រឿងស្នូល។
បើដាក់ច្រើនជាងនេះ នឹងនាំអោយល្វីងហាងសាច់ស្នូល លែងមានរសជាតិឆ្ងាញ់។
របៀបធ្វើ៖
១- លាងមាន់អោយស្អាត កាត់យកក្បាលនិងក្រញាំជើងចេញ លាងអោយស្អាត ប្រឡាក់ម្រេច អំបិល១ស្លាបព្រាកាហ្វេ ទឹកឃ្មុំ និង ស្រាសពីរស្លាបព្រាបាយ ទុកចោលមួយម៉ោង។
២- យកសាច់ជ្រូកលាយជាមួយគ្រឿងគ្រប់មុខខាងលើ លាយជាមួយគ្នា ទើបយកទៅញាត់នៅក្នុងខ្លួនមាន់។ យកឈើចាក់ធ្មេញ ខ្ទាស់គូថមាន់អោយជិត។
៣- យកមាន់ទាំងមូលរុំនឹងស្លឹកឈូក ពីរជាន់ ចងអោយជាប់ ដាក់ក្នុងចានមួយ ហើយចំហុយ ប្រហែល៧០នាទី ដើម្បីអោយផុយសាច់ និងឆ្អិនដល់គ្រឿងក្នុង។ បើមាន់ធំ នឹងចំហុយយូរ។ បើមាន់តូច ចំហុយឆាប់ឆ្អិន។
៤- ពេលបរិភោគ អាចបរិភោគបាន ជាមួយ នឹង ទឹកត្រីម្ទេសជូរអែម ទ្រាប់ត្រសក់និងប៉េងប៉ោះស្រគាល។
អ្នកស្រី កែវ ច័ន្ទបូរណ៍
គ្រឿងស្នូល៖
មាន់ ៤
សាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំលាយខ្លាញ់ខ្លះៗ ៥០០ក្រាម
សណ្តែកដីលីងដាក់គ្រាប់ទាំងមូល ២ស្លាបព្រា
គ្រាប់ឈូកស្ងោរ ២ស្លាបព្រា
ត្រាវហាន់ដុំប៉ុនៗមេដៃ ២ស្លាបព្រា
ប៉ិគក់ ហាន់សរសៃៗ ២ស្លាបព្រា
ផ្កាចេក ហែកជាសរសៃៗ ២ស្លាបព្រា
ការុតហាន់ល្អិតៗ ២ស្លាបព្រា
ផ្សិតចំបើង ២ស្លាបព្រា
ខ្ទឹមបារាំង ២ស្លាបព្រា
ខ្ទឹមក្រហម ២ស្លាបព្រា
ស្លឹកខ្ទឹម ២ស្លាបព្រា
ម្ទេសប្លោកក្រហម ហាន់ល្អិតៗ ២ស្លាបព្រា
មីសួត្រាំទឹកអោយទន់ហើយកាត់អោយខ្លីៗ ១ចានចង្កើស
ម្សៅឆា ២ស្លាបព្រាកាហ្វេ
ពងមាន់ ៤
ម្រេច ចុងស្លាបព្រាកាហ្វេ
អំបិល ១ស្លាបព្រាកាហ្វេកន្លះ ( ១ស្លាបព្រាកាហ្វេសម្រាប់ប្រលាក់មាន់ កន្លះស្លាបព្រាកាហ្វេសម្រាប់ប្រលាក់សាច់ស្នូល )
ទឹកត្រី ២ស្លាបព្រា
ទឹកឃ្មុំ ២ស្លាបព្រា
ស្រាស ២ស្លាបព្រា
បើចង់អោយមានក្លិនក្រអូប សូមលីងផ្កាច័ន្ទ (ប៉ូចកាក់) មួយផ្កា បុកអោយម៉ដ្ឋដាក់លាយជាមួយគ្រឿងស្នូល។
បើដាក់ច្រើនជាងនេះ នឹងនាំអោយល្វីងហាងសាច់ស្នូល លែងមានរសជាតិឆ្ងាញ់។
របៀបធ្វើ៖
១- លាងមាន់អោយស្អាត កាត់យកក្បាលនិងក្រញាំជើងចេញ លាងអោយស្អាត ប្រឡាក់ម្រេច អំបិល១ស្លាបព្រាកាហ្វេ ទឹកឃ្មុំ និង ស្រាសពីរស្លាបព្រាបាយ ទុកចោលមួយម៉ោង។
២- យកសាច់ជ្រូកលាយជាមួយគ្រឿងគ្រប់មុខខាងលើ លាយជាមួយគ្នា ទើបយកទៅញាត់នៅក្នុងខ្លួនមាន់។ យកឈើចាក់ធ្មេញ ខ្ទាស់គូថមាន់អោយជិត។
៣- យកមាន់ទាំងមូលរុំនឹងស្លឹកឈូក ពីរជាន់ ចងអោយជាប់ ដាក់ក្នុងចានមួយ ហើយចំហុយ ប្រហែល៧០នាទី ដើម្បីអោយផុយសាច់ និងឆ្អិនដល់គ្រឿងក្នុង។ បើមាន់ធំ នឹងចំហុយយូរ។ បើមាន់តូច ចំហុយឆាប់ឆ្អិន។
៤- ពេលបរិភោគ អាចបរិភោគបាន ជាមួយ នឹង ទឹកត្រីម្ទេសជូរអែម ទ្រាប់ត្រសក់និងប៉េងប៉ោះស្រគាល។
អ្នកស្រី កែវ ច័ន្ទបូរណ៍